Att ha båt handlar om kravlöst fixande och mer eller mindre finurliga lösningar och tips. Och om jag då frågar mig vilka är mina tre-bästa fix, tips och trix?Ättika, kapell-kapellet och buntband.

Buntband
För den som inte vet kan jag berätta att en impeller är ett litet skovelhjul som sitter i ett metallhus som är knappt så stor som hjul som pumpar in kylvatten i motorn. På båtar sitter den garnerat illa till. Att byta impeller är därför inte helt lätt. Lösningen heter buntband. Dra ett buntband runt impellern så att den blir mindre än diametern på huset. Peta in impellern i samtidigt som du petar loss buntbandet. Och vips sitter den där med alla vingar åt rätt håll.

Kapell-kapellet.

På alla bryggor finns det måsar. Om din båt råkar vara högre än de omkringliggande landar gärna måsar på din båt. Måsar bajsar. Förra året renoverade vi vårt kapell för åtskilliga tusen lappar. Att torka bajs från det var inte lockande. CD-skivor, plastugglor eller en japanpress är inte speciellt bra lösningar. De två första funkar inte, och en japanpress sliter på kapellet och är krångligt att binda fast var gång. Dessutom blir det massor med kondens under den.
I stället så köpte jag ett par meter enkel blå markisväv att lägga som skydd över taket på kappellt. Ja sydde på två öglor i ena änden och några tryck knappar i den andra. Andra delen av tryckknapparna skruvade jag i dog-houset, och i öglorna trädde jag in två bagageband som jag kan dra om räcket på akterdäck. Så kan måsarna bajsa bäst f-n dom vill. När jag ska ut på sjön tar jag av kapell-kapellet och lämnar det på bryggan, är det ned bajsat sköljer jag av det i sjön.

Ättika.
Mögel trivs i fukt och värme. Det blir både varmt och fuktigt i en båt. Små svarta prickar växer fort på kapell och i båt tak och sprider en dofta av skuta. Ett par vanliga glasburkar med ättika är lösningen. När man lämnar båten lossar man och glipar på locket. Då trivs inte mögelsvamparna. Inga svarta prickar och inget jordslag på kapellet. Kan det bli bättre?

#blogg100