Albin 25,. Vacker är hon inte, sjöegenskaperna är betänkliga och hon dessutom är långsam. Utskäll och hånad men framför allt älskad och ännu aktuell. Och så ska det väl vara.

Bonum och Albin

Albin 25 ritades av Per Brohäll. Tanken var att bygga en båt som passade för fabrikens motor Albin AD 21 med lika många hästar. Drygt sju och en halv meter lång och med ett rimligt pris blev hon svenskarnas favorit. Men kanske ska sägas att riktigt bra blev det när DL modellen lanserades 1974. Då fick en ursprungliga ”Lus-Albinen” en ny bredare och plattare akter och en lite större motor från – Volvo Penta med 36 hästar. Hon blev både stabilare och snabbare.

När produktionen lades ned 1978-79 hade man byggt 2500 båtar. Det var en enorm kvantitet för sin tid. Under ett decennium hade Albin 25 varit kassako för Albin Marine i Kristinehamn. Någon ersättare lyckade varvet aldrig ta fram och 1980 gick Albin Marin i konkurs. Men inte sagan om Albin 25.

Formarna vandrade vidare och hon kom att återuppstå som Bonum 25. Hon är den svenska båtindustrins svar på Volvo 240 och SAAB 900. Skrovet var det samma men överbyggnaden och inredningen var ny.

Hon hade fått modernare fyrkantiga linjer och stora rutor med aluminiumramar.Det hjälpte inte. I bilindustrin hade det funkat att ge 99an och hundraförtitvåan varsin ny nos, men det funkade inte till sjöss.

Kanske kom moderniseringen för sent. Det var 80 tal och billiga snabba amerikanska Bayliners hade blivit drömbåten. Det blev därför inte många Bonum 25 som gick av stapeln. En av dem hittade jag dock liggandes förtöjd i Pråmkanalen i Karlstad.

I grunden var Albin 25 ett segelbåtsskrov utan köl som försetts med motor. Det var det som gjorde henne rultig och långsam -för att vara en motorbåt. Hon kunde alltså inte plana. Hon var en deplacementsbåt och en sådan an inte gå fortare än ungefär lika många knop som hon är lång i meter. En båt på sju meter gör max sju knop. Drar man på mer gas blir hon hängande på sin egen bogvåg och gräver ned aktern. Å andra sidan gör detta henne väldigt ekonomisk i drift.

I dag när miljö och ekonomi så smått blivit säljargument för båtar börjar varven på nytt intressera sig för att bygga långa smala deplacementsbåtar. Det är lite som att cirkeln sluts, De tankar och idéer som var grunden på Albin 25 är på nytt moderna.

För den som vill veta mer om Albin är Albin 25 klubbens hemsida en bra startplats.

#blogg100